Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mertan, surgos!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
373
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
1.
Apotéma: a szabályos sokszög középpontjából valamelyik oldalra merőlegesen húzott egyenes.
A számítást csatolt rajzon láthatod.
0

A másik, nézd a csatolt rajzot.

a) r=6cm

A háromszög oldala: `a=2r*cos30°=2*6*sqrt3/2=6sqrt3≈10,39cm`

A háromszög apotémája: `x=r*sin30°=6*0,5=3cm`

A háromszög területe: t=`a^2*sqrt3/4=(6*sqrt3)^2*sqrt3/4=27*sqrt3≈"46,77"cm^2`

b) `r=4sqrt3cm`

A háromszög oldala: `a=2r*cos30°=2*4sqrt3*sqrt3/2=12cm`

A háromszög apotémája: `x=r·sin30°=4sqrt3*0,5=2sqrt3≈"3,46"cm`

A háromszög területe: t=`a^2*sqrt3/4=12^2*sqrt3/4=36*sqrt3≈"62,35"cm^2`
0