Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek Matematika feladatban! !!SOS!!!Köszönöm szépen!!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
389
Egy háromszög két oldala 10 cm és 12 cm, közbezárt szögük 60◦. Számítsd ki a
háromszög harmadik oldalát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Szia!

A háromszög területe: T=(10×12×sin 60⁰)/2 = 60×(√3/2)= 30·√3 cm² ; a háromszögre felírható, hogy 10·c·sin α=12·c· sin (120⁰-α) , sin α=1,2· (sin 120⁰·cos α - cos 120⁰·sin α) → sin α= (0,6·√3·cos α + 0,6·sin α) , rendezve 0,4·sin α= 1,0392·cos α , tehát tg α=(sin α/cos α)= 2,5981 → visszakeresve a szöget α=68,95⁰ , ezért a területre megint felírható, hogy 60·√3= (10·c·sin 68,95⁰) , ebből pedig 6·√3= (c·0,9333) → és innen c=(10,3923/0,9333)= 11,14 cm, a háromszög harmadik oldala tehát egészen pontosan 11,14 cm-es nagyságú! :)

Lehet, hogy máshogy is ki lehetett volna számolni, de én ezt tudtam most hirtelen levezetni a feladatra! De ez középiskolás feladat, nem általános iskolás! :)
Módosítva: 1 éve
0

Sziasztok!
Igen, ki lehet másképpen is számolni, a csatolt rajz szerint.
1

Harmadik féleképen a cosinus tétellel:
c²=a²+b²-2*a*b*cos(gamma)
c²=10²+12²-2*10*12*0,5
c²=100+144-120
c²=124
c=v124=11,1355
1