Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika, felezőmerőleges

Főoldal » Középiskola » Matematika
440
Sziasztok! Ha valakinek van egy kis ideje tudna segíteni ezzel a feladattal? “Adott a háromszög 3 csúcspontjának koordinátája: A(2;1) , B(3;-6) és C(-6;-3). Az a., feladat, hogy határozza meg annak a D pontnak a koordinátáit, amelyben az AC oldal felezőmerőlegese metszi a BC oldalt! Előre köszönöm a válaszokat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először is kiszámoljuk, milyen koordinátákon helyezkedik az `"AC"` oldal felezőpontja.

`"F"_"AC"=(("A"_x+"C"_x)/2;("A"_y+"C"_y)/2)=((2+(-6))/2;(1+(-3))/2)=(-2;-1)`

Az `"AC"` oldal meredeksége: `"m"_"AC"=("C"_y-"A"_y)/("C"_x-"A"_x)=(-3-1)/(-6-2)=1/2` így a felezőmerőleges meredeksége mivel a negatív reciproka: `"m"_"felezőmerőleges"=-1/"m"_"AC"=-1/(1/2)=-2` lesz.

Tehát tudjuk, hogy a felezőmerőleges áthalad az `"F"_"AC"=(-2;-1)` ponton és a meredeksége `"m"_"felezőmerőleges"=-2` így már könnyen megtudjuk, határozni a felezőmerőleges egyenletét.

`y-y_0=m*(x-x_0)`

`y-(-1)=-2*(x-(-2))`

`y+1=-2x-4`

`y=-2x-5`


Most pedig meg kell határozzuk a `"BC"` oldal egyenletét.

`"m"_"BC"=("C"_y-"B"_y)/("C"_x-"B"_x)=(-3-(-6))/(-6-3)=-1/3`

`y-y_0=m*(x-x_0)`

`y-(-6)=-1/3*(x-3)`

`y+6=-1/3x+1`

`y=-1/3x-5`

Most írjuk fel a két egyenletet egymással szemben, hogy megkapjuk az `"D"` pont`x` értékét.

`-2x-5=-1/3x-5`

`-6x-15=-x-15`

`x=0`

Ezt a kapott `x` értéket csak vissza kell helyettesítsük bármelyik egyenesünk egyenletébe és így megkapjuk a `"D"` pont `y` értékét.

`y=-2x-5`

`y=-2*0-5`

`y=-5`

Tehát a `"D"` pont koordinátái ahol az `"AC"` oldal felezőmerőlegese metszi a `"BC"` oldalt: `color(red)("D"=(x;y)=>(0;-5))`

A linkre kattintva eléred az ábrát is: https://www.geogebra.org/calculator/epuwafqa

A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
2