Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyi lúggal kell közömbösíteni a perklórsavat?

Főoldal » Középiskola » Kémia
425
Számítsa ki, mennyi lúggal (NaOH gramm) kell közömbösíteni az alábbi hulladéksav tételt!
Adatok: Térfogat: 10 dm^3, a sav perklórsav, a koncentráció 20 g/dm^3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2















A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
0

Szia!

Az egyenlet: HClO₄ + NaOH → NaClO₄ + H₂O, egy egyszerű közömbösítés az egész, mert a perklórsav erős sav!

1 dm³ savoldatban 20 g sav van, így 10 dm³ savoldatban tízszerannyi, azaz 200 g perklórsav van.
Ennek az anyagmennyisége: n(sav)=(200 g/100,46 g/mol)=1,9908 mol, ehhez kell ugyanannyi mól lúg (azaz NaOH) az egyenlet szerint, s ennek a tömege → m(NaOH)=1,9908×40=79,634 g, tehát körülbelül 79,63 g NaOH kell a hulladéksav közömbösítéséhez! :)
1