Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyi az oladtok pontos koncentrációja? (permanganometria)

Főoldal » Középiskola » Kémia
350
a) Hány mol/dm^3 és hány g/dm^3 annak a vas(II)-mintánk a koncentrációja, melynek 10 cm^3-ére 10,4 cm^3 0,0195 mol/dm^3 koncentrációjú kálium-permanganát fogyott?
b) Bemértünk 0,6363 g oxálsavat és készítettünk belőle 100 cm^3 segéd-mérőoldatot. Ebből 10 cm^3-t megtitrálva kénsavas közegben a kálium-permanganát fogyása 10,2 cm^3 volt. Mennyi a két oldat pontos koncentrációja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

a; A vas(II)-ion reakció permanganáttal: 5 Fe²+ + MnO₄- + 8 H+ → 5 Fe³+ + Mn²+ + 4 H₂O az egyenlet (pontos) , így 10,4 cm³ permanganát-oldatban ha volt 2,028×10-⁴ mol permanganát-ion, erre ötszörannyi mol, azaz 1,014×10-³ mol vas(II)-ion fog fogyni, tehát → c(vas(II)-ion)=(1000/10)×0,001014=0,1014 mol/dm³ volt az anyagmennyiség-koncentráció ; és az előbbiből →
(0,1014×55,85)=5,663 g/dm³ volt a tömegkoncentráció !

b; c(oxálsav, pontos)=5,0468×10-² mol/dm³=0,0505 mol/dm³ (mivel 100,0 cm³ oldatban volt 0,005047 mol oxálsav, de ez 2 mol kristályvizes (M(krist. oxálsav)=126,08 g/mol)) ; az egyenlet (redoxi) → 5 (COOH)₂ + 2 MnO₄- + 6 H+ → 10 CO₂ + 2 Mn²+ + 8 H₂O ; látható, hogy 10 cm³ oxálsav-mérőoldatban lévő 0,0005047 mol oxálsavra 2/5-szörannyi, azaz 2,0187×10-⁴ mol permanganát-ion fogyott, így ez volt 10,2 cm³-ben, 1000 cm³-ben tehát 0,0198 mol permanganát-ion lehetett → c(MnO₄-, pontos)=0,0198 mol/dm³ volt a koncentráció! :)

Tehát 0,0505 mólos volt az oxálsav-oldat és 0,0198 mólos volt a permanganát-oldat!
Módosítva: 1 éve
1