Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldat koncentrációja (jodometria)

Főoldal » Középiskola » Kémia
336
Készítettünk egy 100 cm^3 térfogatú 0,008 mol/dm^3 koncentrációjú kálium-hidrogén-bijodát oldatot.
a) Hány grammot kell bemérni, ha az anyag moláris tömege 389,92 g/mol?
b) Ebből az oldatból 10 cm^3-t kivettünk és sósavas közegben KI-dal reagáltattuk. A kivált jódot megtitráltuk nátrium tioszulfát mérőoldattal. A fogyás értéke 10,6 cm^3 volt. Mennyi a nátrium-tioszulfát pontos koncentrációja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A kálium-hidrogén-bijodát képlete KH(IO₃)₂ lesz!

a; pont: m(KH(IO₃)₂)=0,0008 mol×389,92 g/mol=0,3119 g , ennyit kell analitikai mérlegen bemérni!
b; pont: IO₃- +6 H+ + 5 I- → 3 I₂ + 3 H₂O a pontos redox-egyenlet, 10 cm³ bijodát-oldatban van 8×10-⁵ mol bijodát-ion, s mivel 1 mol bijodátból 3 mol jód képződik, így 2,4×10-⁴ mol jód képződött.

A másik egyenlet: 2 Na₂S₂O₃ + I₂ → Na₂S₄O₆ + 2 NaI lesz, látható hogy 1 mol jód 2 mol tioszulfáttal reagál, így 4,8×10-⁴ mol tioszulfát volt 10,6 cm³ mérőoldatban → a pontos koncentráció : c(Na₂S₂O₃)=(1000/10,6)×0,00048=0,0453 mol/dm³ volt! :)
0