Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Molekulák számának vátozása a hőmérséklet függvényében

Főoldal » Középiskola » Kémia
331
Hány darab vízmolekula van 36 cm3 4 C-os tiszta vízben? Ennél több vagy kevesebb vízmolekulát tartalmaz 36 cm3 100 C-os tiszta víz?

Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia Anna!

4 fokon 1,000 g/cm³ a víz sűrűsége (ezen a hőfokon a legnagyobb) ; míg 100 fokon 0,9584 g/cm³ a víz sűrűsége!

Ezért 4 ⁰C-on 36 gramm, azaz 2 mol a víz anyagmennyisége → 2×(6×10²³)=1,2×10²⁴ db molekula ez ;
100 ⁰C-on m(víz)=0,9584×36=34,5024 gramm, emiatt (34,5024/18)=1,9168 mol a víz anyagmennyisége → 1,9168×(6×10²³)=1,1501×10²⁴ db molekulát jelent ez!

Tehát 100 fokon kevesebb molekula van ugyanolyan térfogatú vízben, mint 4 fokon! :)
1