Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség kérés matematika példa megoldásában

Főoldal » Középiskola » Matematika
362
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
15. a)
A nagy körcikk területe: `T=R^2π*{30°}/{360°}=90^2π*{30°}/{360°}="2120,58"cm^2`

A kis körcikk területe: `t=r^2π*{30°}/{360°}=20^2π*{30°}/{360°}="104,72"cm^2`

A kettő különbsége adja egy „lapát” területét: ` t_ℓ=T-t="2120,58-104,72=2015,86"cm^2`

Ebből van négy és még ehhez hozzá kell adni a belső kör területét, ez adja az aranyozott rész területét:

`t_a=4*t_ℓ+r^2π=4*"2015,86"+20^2π="9320,08"cm^2`

15. b)
Ezt rád bízom.

15. c)
Csatoltam egy rajzot, amelynek alapján belátható, hogy a jelölt távolságok r, r/2 és R/2.

Ennek alapján: `R/2=sqrt{r²-(r/2)²}=sqrt{r²-{r²}/4}=sqrt{{3r²}/4}=r/2 sqrt3`

A szaggatott kör sugara R/2 kétszerese: `R=r sqrt3`

Ha r=1 egység, akkor: `R=sqrt 3` egység.
1