Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hasonlóság, arányossági tételek

Főoldal » Középiskola » Matematika
406
Sziasztok!
Az alábbi feladatok megoldásában kérném szépen a segítségeteket!
Nagyon köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.
A megfelelő oldalak arányát kell megnézni, ha ezek egyeznek, akkor a két háromszög hasonló.

`{EF}/{AB}={"7,2"}/6="1,2"`

`{DF}/{BC}={"9,6"}/8="1,2"`

`{DE}/{AC}={"10,8"}/9="1,2"`

Eszerint a két háromszög hasonló.

2.
templomtorony árnyéka / rúd árnyéka = templomtorony magassága / rúd magassága
A templomtorony magassága ismeretlen (x):

`35/"2,1"=x/3`

Templomtorony magassága: `x={3*35}/"2,1"=50m`

3.

`{d’}/d={a’}/a`

`"3,3"/"2,2"={a’}/"1,8"`

`a’="1,8"*"3,3"/"2,2"="2,7"cm`

4.

A két háromszög aránya: `{a+c}/{a’+c’}={12+21}/"4,4"="7,5"`

A második háromszög 7,5-szer kisebb az elsőnél, így a középső hosszúságú oldala:

`b’=b/"7,5"=18/"7,5"="2,4"cm`

5.

A tervrajzon a szoba 3,8 m szélességének megfelel:

`"3,8"/5=x/2`

`x={2*"3,8"}/5="1,52"cm`

Vagy kiszámítod a méretarányt: `500/2=250`, vagyis M=1:250

Ennek alapján a 3,8 m szélességű szoba a tervrajzon `380/250="1,52"cm` lesz.

6.

Az eredeti ABC háromszögben: `b/c=15/20="0,75"`

Az AB’C’ háromszögben: `{b’}/{c’}=9/12="0,75"`

Ez még nem elegendő, mert két háromszög hasonláságának négy esete közel az egyik:
két oldal aránya és az általuk bezárt szögeik legyenek egyenlők.
A b−c és b’−c’ oldalak által bezárt szögek egyenlők, mert ezek csúcsszögek. Ezért az ABC és az AB’C’ háromszög hasonló.
0