Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi valaki tud segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
1888
1, 200 cm3 desztillált vízben 35,0 g konyhasót oldunk fel. A következő oldat sűrűsége 1,10 g/cm3.
a, hány tömegszázalékos oldatot kaptunk?
b, mekkora a keletkező oldat koncentrációja?
2, 250 cm3 1,00 mol/dm3-es NaOH-oldatot szeretnénk előállítani.
a, mekkora tömegű nátrium-hidroxidra van ehhez szükség?
b, hány tömegszázalékos a keletkezett oldat, ha a sűrűsége 1,04 g/cm3?
3, Összekeverünk egy 50kg 10tömeg%-os, 2,5 kg 40 tömeg%-os és 12 kg 15 tömeg%-os cukoroldatot. Hány tömegszázalékos oldathoz jutunk?

Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A következő összefüggéseket kell használni:

Tömegszázalék: m/m% = [m(oldott anyag) / m(oldat)]*100

Sűrűség = m/V

Koncentráció: c = n(oldott anyag) / V(oldat)

1)

V(víz) = 200 cm3 = 200 g ==> 1 g/cm3 a víz sűrűsége
m(só) = 35 g
Oldat sűrűsége = 1.1 g/cm3
---------------------------
m(oldat) = 200+35 = 235 g

m/m% = (35/235)*100 = 14.89 %
n(só) = 35/58.5 = 0.6 mol
V(oldat) = 235 / 1.1 = 21.36 cm3 = 0.021 dm3
c = 0.6 /0.021 = 28.57 mol/dm3

2)
V(oldat) = 250 cm3 = 0.25 dm3
c = 1 mol/dm3
-----------------------------------
n(o.a) = 0.25 * 40 = 10 g NaOH
ahol a 40 g/mol az NaOH moláris tömege.

sűrűség = 1.04 g/cm3
m(oldat) = 1.04 * 250 = 260 g oldatunk lesz

m/m% = (10 / 260)*100 = 3.85 %

3)
3féle oldatot öntünk össze.

50 kg 10%-os oldat ==> tehát 50*0.1 = 5 kg cukrot tartalmaz az oldat
2.5 kg 40%-os oldat ==> 2.5*0.4 = 1 kg cukrot tartalmaz
12 kg 15 %os oldat ==> 1.8 kg cukrot tartalmaz

AZ oldat tömege = 64.5 kg
Az oldott anyag tömege = 7.8 kg

m/m% = (7.8 / 64.5)*100 = 12.1 %

0