Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 10. osztaly

Főoldal » Középiskola » Matematika
451
Sziasztok!
Az alábbi feladat megoldásában kérnék segítséget.
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`K=x+y+sqrt(x^2+y^2)`

`T=(x*y)/2`


`(x*y)/2=180`

`xy=360`

`y=(360)/x`


`x+(360)/x+sqrt(x^2+(360/x)^2)=90`

én ide bevezetnék új ismeretlent, mert ez nagyon ronda:

`a=x+(360)/x`

`a^2=x^2+(360/x)^2+2*360/x*x=x^2+(360/x)^2+720`

`a+sqrt(a^2-720)=90`

`sqrt(a^2-720)=90-a`

négyzetre emelve:

`a^2-720=8100-180a+a^2`

`a=49`


`49=x+360/x`

`x^2-49x+360=0`

`x_1=9` `cm`
`x_2=40` `cm`

`y_1=360/9=40` `cm`
`y_2=360/40=9` `cm`

Ez a kettő ugyanaz, el is vártuk tőle nyilván.

Az átfogó: `sqrt(9^2+40^2)=41` `cm`

A háromszög oldalai `9`, `40` és `41` centiméter hosszúak.
Módosítva: 1 éve
1