Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Deltoid kerülete, területe

Főoldal » Középiskola » Matematika
395
Üdvözletem.

Egy deltoid átlói 90 cm, illetve 60 cm. A rövidebb átló 1:2 arányban osztja a hosszabbat. Mekkora a deltoid kerülete, területe?

Ebben a feladatban kéne a segítség.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, matek, Terület, Kerület, Matematika, deltoid, Házi feladat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A `90` centit `1:2` arányban: `30` és `60` centi. A rövid átló pedig két részee van osztva, `30` centisek. Az átlók merőlegesek egymásra, így kialakul 4 db derékszögű háromszög.

Az egyik háromszög:
befogók: `30`, `30` `cm`
átfogó: `sqrt(30^2+30^2)=30sqrt(2)` `cm`

A másik háromszög:
befogók: `30` és `60` `cm`
átfogó: `sqrt(30^2+60^2)=30sqrt(5)` `cm`

Ezek az átfogók lesznek a deltoid oldalai, a kerületet tehát:

`K=2(30sqrt(2)+30sqrt(5))=60sqrt(2)+60sqrt(5)≈219,02` `cm`

terület:
`T=(e*f)/2`

`T=(90*60)/2=2700` `cm^2`
1