Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatvány, gyök

Főoldal » Középiskola » Matematika
586
5182. Feladat és a 83-ból az a, feladatot el tudná valaki magyarázni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
gyök, hatvány
-1
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
5182.
a)
`6=5+1`, ahol `5=sqrt5^2`ebből lehet kiindulni.
`6+2·sqrt5 = sqrt5^2+2·sqrt5+1=(sqrt5+1)^2`
ezt kellett használni: `(a+b)^2=a^2+2ab+b^2`
Most már tudsz belőle gyököt vonni.
Hasonlóan megy a mínusz is.
Be tudod fejezni?

b)
Itt meg `4=1+sqrt3^2`. Hasonlóan megy, mint az előző, próbáld befejezni.

5183.a)
Itt pedig `15=11+4=sqrt(11)^2+2^2`
Utána itt is az `(a+b)^2=a^2+2ab+b^2` összefüggést kell használni. Próbáld befejezni.
-1

Én másik megoldást mutatok:
-1

5182. a, √6+2= √2,82x5=14,1 √14,1=3,75
b, √4+2x√3 = √6 =2,44x3=7,32 √7,32=2,7



5183.
a,√11+2=√15+4•√11 ez ugye egy egyenlet lesz
Tehát: - ki kell számolni a bal oldali eredményt majd ha ez megvan megoldom a másik oldalt, de már a ( a 15 nem szorozzuk be csak a 4•11 et) beszorzott alakjával.
- azután gyököt vonunk mindkét oldalon és a nagyobb eredményből kivonjuk a kisebbet..
Leírom az eredményt,ha nem érted hogy miért ennyi akkor írj privát a nyugodtan.

Eredmény: 2,6
Módosítva: 8 éve
-1

Ha már megköszönted, itt a másik kettő is:
-1