Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Atomfizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
461
Sziasztok, tudna valaki segíteni a fizika házimban?
Előre is köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A hidrogénatomban lévő alapállapotú elektron energiaszintje `"-13,6" \ "eV"` ezt kell nekünk áthelyezni a különböző atompályák között. Ehhez célszerű használni az alábbi képletet hidrogénatom esetén `E_n="-13,6" \ *(1/n_1^2-1/n_2^2) \ "eV"`

1.)

`n=6->n=2` esetben:

`Delta"E"_(6->2)="-13,6"*(1/2^2-1/6^2)=color(red)("-3,02" \ "eV")`




`n=5->n=2` esetében:

`Delta"E"_(5->2)="-13,6"*(1/2^2-1/5^2)=color(red)("-2,856" \ "eV")`




`n=1->n=2` esetében:

`Delta"E"_(1->2)="-13,6"*(1/1^2-1/2^2)=color(red)("-10,2" \ "eV")`




`f=E/h=("10,2"*"1,6"*10^-19 \ "J")/("6,63"*10^-34 \ "J"/"s")=color(red)("2,46"*10^15 \ "Hz")`



2.)
`"P"=(h*c*"I")/lambda=("6,63"*10^-34 \ "Js"*3*10^8 \ "m"/"s"*2*10^17 \ "foton"/s)/(550*10^-9 \ "m")=color(red)("0,072" \ "W")`



3.)
`"I"="n"*"e"=9*10^17 \ 1/"s"*"1,6"*10^-19 \ "C"=color(red)("0,144" \ "A")`



4.)
`lambda=(2pir_n)/n=(2*pi*n^2*a_0)/n=(2*pi*3^2*"0,529"*10^-10 \ "m")/(3)=color(red)("1,11"*10^-10 \ "m")`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
2