Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyökös egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
390
 x+14 +x = 16
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Gyökös egyenlet, majd négyzetre kell emelelni, amikor megoldom, ami nem ekvivalens átalakítás, tehát vagy teszel kikötést, vagy ellenőrzöd a végén.

`sqrt(x+14)+x=16`

`sqrt(x+14)=16-x`

`x+14=256-32x+x^2`

`x^2-33x+242=0`

megoldóképlet

`x_1=11`
`x_2=22`

Ellenőrzés:
`x=11`
`sqrt(11+14)+11=sqrt(25)+11=5+11=16`
`16=16`

`x=22`
`sqrt(22+14)+22=sqrt(36)+22=6+22=28`
`28≠16`, tehát ez nem megoldás, hamis gyök volt

`M={11}`
0