Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Húrtrapéz, külső felszín

Főoldal » Középiskola » Matematika
488
Egy (egyenes hasáb formájú) bádog virágláda keresztmetszete húrtrapéz. A láda hossza 0,6 m.
(Húrtrapéz egyik alapja 60 cm, másik alapja 30 cm. Egyik szára 30 cm, másik, másik szára 30 cm.)

Hány négyzetméter a viragláda külső felszíne?
Hány liter föld fér bele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, Húrtrapéz
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia Szabolcs!

A húrtrapéz területe: Előbb a húrtrapéz magassága kell → 15²+M²=30² , ebből M²=675 , tehát M=25,981 cm lesz ez ; T(trapéz)=((60+30)×25,981)/2=45×25,981=1169,145 cm² , ez van kétszer a felületnél, plusz a palást, ez utóbbi területe: P=60·60+30·60+2·30·60=60·(60+30+60)=60·150=9000 cm² → A(láda)=2×T(trapéz)+P=(2338,29+9000) cm²=11338,29 cm2=1,1338 m² (ez a láda felülete, a cm²-t 10.000-rel kellett osztani) !

A belerakható föld a térfogata lesz: V(láda)=T(trapéz)×60=1169,145×60=70.148,7 cm³=70,149 liter (mert a köbcentit 1000-rel kellett osztanunk) ! :)
Módosítva: 1 éve
1