Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Négyzet alapú szabályos gúla

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1291
Egy négyzet alapú szabályos gúla alakú toronytető alapéle 4,0 m,a torony padlásterének magassága M=4,8. Mennyi bádogra van szükség a befedéshez,ha 10% hulladékra kell számítani?
Előre is köszönöm a választ!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A testmagasság, az oldalháromszög alaphoz tartozó magassága és a négyzet középvonalának fele (ami a négyzet oldalának hosszának felével egyeik meg) derékszögű háromszöget határoznak meg, ahol a háromszög magassága az átfogó; ha azt m-mel jelöljük, akkor Pitagorasz tétele szerint:

m = 2² + 4,8², erre m=5,2 méter adódik. Így már minden adott, hogy kiszámoljuk a háromszögek területét, összterületük: 4*((4*5,2)/2)=41,6 négyzetméter.

Tegyük fel, hogy x négyzetméter bádogot veszünk, ennek 10%-a, vagyis x*(10/100)=0,1x hulladék, vagyis x-0,1x=0,9x négyzetméternyi bádog megy a tetőre, ennek kell 41,6-nek lennie:

0,9x=41,6, ennek megoldása x=41,6/0,9=416/9, vagyis 416/9 négyzetméternyi bádogra van szükség (igény szerint lehet kerekíteni, lehetőleg felfelé).
0