Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valos szamok halmaza

Főoldal » Középiskola » Matematika
395
5+2(×-4)=(×-5)a gyökön
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
`5+2(x-4)=sqrt(x-5)`

A négyzetgyök miatt vagy teszel kikötést, vagy ellenőrzöd a végén. Én az utóbbit választom.

`5+2x-8=sqrt(x-5)`

`2x-3=sqrt(x-5)`
`/^2`

`(2x-3)^2=x-5`

`4x^2-12x+9=x-5`

`4x^2-13x+14=0`

És ha ezt beírod a megoldóképletbe, kijön hogy nincs valós megoldás.

`M=∅`
1

Egyébként a kikötés, ha érdekel:

négyzet gyök alatt nem lehet negatív szám:
`x-5>=0`
`x>=5`

és a másik oldal sem lehet negatív, mert a nincs olyan valós szám, aminek a négyzetgyöke negatív szám lenne:

`5+2(x-4)>=0`

`2x-3>=0`

`x>=3/2`

összegezve: `x>=5`
`D=[5; ∞[`
1