Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS!

Főoldal » Középiskola » Matematika
356
A megoldás kiszámítását is kérném hozzá, előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
`A(-3; 2)`
`B(5; 4)`

1. megoldás - függvényes:

meredekség: `(y_2-y_1)/(x_2-x_1)`

`m=(4-2)/(5+3)=1/4`

`y=1/4x+b`

beírom az egyik pontot:

`4=1/4*5+b`
`b=11/4`

`y=1/4x+11/4`

2. megoldás - koordinátageometriás:

irányvektor:
`5-(-3)=8`
`4-2=2`
`vecv=vec(AB)(8; 2)`

normálvektor:
`vecn(2; -8)=>(1; -4)`

`x-4y=5*1-4*4`
`x-4y=-11`
`y=1/4x-11/4`
0

3. (talán legegyszerűbb) megoldás:

lineáris függvény alakja: `y=ax+b`

`2=-3a+b`
`4=5a+b`

megoldod az egyenletrendszert

`b=3a+2`

`4=5a+3a+2`
`8a=2`

`a=1/4`

`b=3*1/4+2=11/4`

`color(red)(y=1/2x+11/4)`
0