Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek-szöveges 9.o.

Főoldal » Középiskola » Matematika
344
Mennyit öntsünk össze a rendelkezésre álló 40 %-os és 80 %-os sósavoldatból,hogy 50 %-os sósavoldatot kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Legyen "x" gramm a 40%-os és legyen "y" gramm a 80%-os oldat tömege! "x" g oldatban (0,4x) g sav van, "y" g oldatban pedig (0,8y) g sav van.

Felírható a következő egyenlet: (x+y)/100=(0,4x+0,8y)/50 , ebből 50x+50y=40x+80y → 10x=30y , azaz x=(3·y) gramm, tehát 3:1 arányban (tömegarány) kell összeöntenünk a 40%-os és a 80%-os sósavat, hogy végül 50%-os legyen az elegyünk! :)
0