Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy szabályos sokszög egyik külső szöge 24°.

Főoldal » Középiskola » Matematika
3506
Hány oldalú a sokszög?
Előre is köszi a válszt!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel szabályos a szokszög, ezért minden külső szöge 24°-os. Tudjuk, hogy tetszőleges sokszög külső szögeinek összege 360°, esetünkben az n oldalú sokszög külső szögeinek összege 24°*n, így:

24°*n=360°, ennek megoldása n=15, tehát tizenötszögünk van.

Ha esetleg a külső szögek összegét nem ismerted, de a belső szögek összegével már számoltál, akkor azt tudjuk, hogy a belső szögek mértéke 180°-24°=156°, ebből van n darab, vagyis 156°*n a szögek összege, amit egyébként a 180°*(n-2) képlet ad meg, tehát:

156°*n = 180°*(n-2), ennek szintén n=15 a megoldása.

1