Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatvány, gyök

Főoldal » Középiskola » Matematika
628
A feladatban nem jön ki a megoldás. Valaki le tudná vezetni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, gyök, hatvány, Középiskola
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Lematadt: Az a, feladatban
0

Melyik módszerrel próbáltad? Törtkitevős hatványként írtad fel, vagy a ⁿ√a * ⁿ√b = ⁿ a*b  képlettel?
Módosítva: 8 éve
0

Csatoltam képet.
0

Először nézzük az a*⁴√a szorzatot. Írjuk át a-t egy másik kifejezés 4. gyökeként: a=⁴ a⁴ , így ez lesz a szorzat:
 a⁴ *⁴√a, majd használva a fenti azonosságot: =⁴ a⁴*a =⁴ a⁵ .
A következő lépés, hogy ebből köbgyököt vonunk, ekkor a gyökszámok összeszorzódnak, és ¹² a⁵  lesz belőle. Ezt kell beszoroznunk a²=¹² a²⁴ -nel, így ¹² a²⁹  lesz az eredmény. Végül gyököt vonunk, és ²⁴ a²⁹  lesz, tehát ez lesz az eredmény.

Ha kell, törtkitevős hatvánnyal is megoldom.
Módosítva: 8 éve
0