Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia puffer oldatos számolás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
403
Hány cm3 1,07 g/cm3 sűrűségű 80,00 tömegszázalékos ecetsav-oldathoz kell 40,00
gramm nátrium-hidroxidot adagolni és a keletkezett oldatot 5,00 dm3-re feltölteni, hogy 5,00
ös pH-jú oldatot kapjunk? K(CH3COOH)=1,86*10-5 mol/dm3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Legyen x `cm^3` az ecetsavoldat, a tömege `1.07*x` g, abben van `1.07*x*0.8` g ecetsav, ami `(1.07*x*0.8)/60` mol.

A NaOH mennyisége 40 g, ami 1 mol.

Jöjjön egy reakció:

`CH_3COOH` + `NaOH` = `CH_3COONa` + `H_2O`

Kiindulási mólok megvannak

Átalakul: nos, mivel tudjuk, hogy egy puffer keletkezik, ecetsav fog maradni, a NaOH tehát elfogy.

Átalakul tehát mindből 1 mol.

Az egyensúlyi elegyben lesz:

`CH_3COOH`: `(1.07*x*0.8)/60-1` mol

`CH_3COONa`: 1 mol

Az hogy most hány `dm^3`-re hígítottunk, csak annyiban számít, hogy elég híg legyen az oldat, mert tömény oldatban másképp viselkednek a komponensek. A puffer pH-ját csakis a sav és a só aránya határozza meg.

`[H^+]=K_s*n_("sav")/n_("só")`

`10^(-5)=1.86*10^(-5)*((1.07*x*0.8)/60-1)/1`

Innen már matematika:

`x=((1/1.86+1)*60)/(0.8*1.07)` `approx` `ul("107.78")` `cm^3`.
0