Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

FIZIKA HELP

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
384
1. Két test együttes tömege 12 kg. A testek egymás felé mozognak 6 m/s, illetve 4 m/s sebességgel, és
rugalmatlan centrális egyenes ütközés után 0,25 m/s sebességgel haladnak tovább a második test eredeti
sebességének irányában. Mekkora az egyes testek tömege, és hány százalékkal csökken a rendszer
kinetikus energiája?
2. Félkör alakú vékony, sima szigetelő rúd vízszintes síkban van rögzítve, végpontjaiban 20 nC és 10
nC töltésű részecskéket rögzítettünk. A félkörön pozitív töltéssel ellátott kis gyűrű csúszhat. Mekkora
szöget zár be a gyűrűhöz és a 10 nC-os töltéshez húzott sugár egyensúlyban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, help, K.O.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
1)
Legyen a 6 m/s sebességgel mozgó test tömege x kg, ekkor a 4 m/s sebességgel mozgó test tömege 12-x kg, és tudjuk hogy az ütközés után 0,25 m/s sebességgel haladnak tovább együtt (12 kg), így felírható a következő egyenlet a lendület megmaradásra:
4*(12-x)-6*x = 0,25*12
48-4x-6x = 3. /+10x-3
45 = 10x. /:10
x = 4,5 kg az egyik test tömege, a másik test tömege 12-x = 12-4,5 = 7,5 kg.
0