Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozza meg, hogy hány dm3 30 °C hőmérsékletű és 0,098 MPa nyomású CO2 engedhető ki abból a palackból, amelyben 15 kg cseppfolyós gáz van!

Főoldal » Középiskola » Kémia
343
Határozza meg, hogy hány dm3 30 °C hőmérsékletű és 0,098 MPa nyomású CO2 engedhető ki abból a palackból, amelyben 15 kg cseppfolyós gáz van!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A szén-dioxid anyagmennyisége: n(gáz)=15.000/44=340,91 mol → V=(n×R×T)/p=(340,91×8,314×303,15)/98=8767,611 dm³ lesz a kiengedhető gáz térfogata! :)

(Megj.: Ha a nyomás kPa-ban van, akkor a végén a térfogat is köbdeciméterben lesz!)
Módosítva: 1 éve
0