Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Adja meg az oldat molalitását, az oldott anyag anyagmennyiségét....

Főoldal » Középiskola » Kémia
336
Egy nem disszociáló vegyület w = 39,1% szenet, w = 8,70% hidrogént és w = 52,2% oxigént tartalmaz. Ha ennek 1,88 g-ját 80,0 g vízben feloldjuk, akkor 0,474 ºC fagyáspontcsökkenés adódik.

Adja meg az oldat molalitását, az oldott anyag anyagmennyiségét, az anyag moláris tömegét és összegképletét!

A víz molális fagyáspont-csökkenése 1,86 kgK/mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

100 g vegyületben van (39,1/12)=3,2583 mol C, 8,7 mol H és (52,2/16)=3,2625 mol O, így az arányra 1: 2,667:1 adódna, de ezt szorozzuk 3-mal, ekkor 3:8:3 jön ki , azaz a tapasztalati képlete C₃H₈O₃ lesz!

A moláris tömege így elvileg: M=(3·12,01+8·1,01+3·16)=92,11 g/mol !

A vegyület 1,88 g-ja (1,88/92,11)=0,02041 mol, ez van oldva 80 g vízben, 1000 g vízben tehát → (1000/80)×0,02041=0,2551 mol/kg víz lesz az oldat Raoult-koncentrációja elvileg, vagy molalitása!

(Ellenőrzés : ΔT=m×ΔT(m) , ebből 0,474=(m×1,86) → m=0,2548 mol/kg jön ki a molalitásra, tehát ez kb. EGYEZIK JÓL a tömegből kiszámolt molalitással!
És a moláris tömeg is kijön ebből: (1000/80)×(1,88/M)=0,2548 → (1,88/M)=0,020384 → M=92,23 g/mol adódik, és ebből látható, hogy ez is kb. JÓL EGYEZIK a korábban a képletből kiszámolt 92,11 g/mol-lal!)

Egyébként szerintem ez a vegyület a GLICERIN lehet csak! :)
0