Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
498
Egy traktor hátsó kerekének a sugara kétszer akkora, mint az elsö keréké. Ha az elsö kerék kerülete 1 m-rel nagyobb, a hátsóé 1 m-rel kisebb volna, akkor az elsö kerék 300 méteren ugyanannyit fordulna, mint a hátsó 375 méteren. Mekkora a két kerék sugara?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Legyen az első kerék sugara R, akkor a hátsó keréké (2·R) méter!
A fordulatszámok egyenlőek, ha felírható a következő egyenlet: 300/(2·R·π+1)=375/(4·R·π-1) → (1200·R·π-300)=(750·R·π+375) , rendezve az egyenletet 675=(450·R·π) → R·π=1,5 → R=0,4775 méter=47,75 cm az első kerék sugara ; így (2·R)=0,955 méter= 95,5 cm lesz a hátsó kerék sugara! :)

0