Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozd meg az x y z szakaszok hosszát

Főoldal » Középiskola » Matematika
364
Fontos
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, háromszög, nemértem, derékszögű
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

1. Pitagorasz-tétellel: x²+3²=5² , ezt rendezve x²=25-9=16 , tehát gyököt vonva x=4 cm a hossz!
Hasonlósággal: 3/x=z/(2,4+x) , azaz 3/4=z/6,4 , ebből pedig rendezve → z=6,4·0,75=4,8 cm a hossz!
Végül 2. Pitagorasz-tétellel: (x+2,4)²+z²=(y+5)² , behelyettesítéssel 6,4²+4,8²=(y+5)² → (y+5)²=64 , tehát gyököt vonva (y+5)=8 , azaz y=(8-5)=3 cm a keresett hossz! :)

Tehát az "x" szakasz 4 cm, az "y" szakasz 3 cm és a "z" szakasz pedig 4,8 cm nagyságú!
1