Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Erők, gyorsulás

Főoldal » Középiskola » Fizika
644
Ebben a feladatban lenne szükségem segítségre.
A K a kötél kényszerereje.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
A kényszererő felfüggesztett testetknél:
Fn=-K=m*g
Fn--nehézségi erő
K-kényszer-erő

Külön-külön meg kell nézni a testeknél mekkora kényszererő lép fel, és előjelhelyesen szuperponálódnak (összegződnek).
A gyorsulást pedig a dinamika alapegyenletéből kapod meg.
m*a=Fn+K
-1

Az első válasz rossz... ráadásul a legfontosabb dologról nem szól.

Itt a lényeg az, hogy a kötél nyújthatatlan, ezért a két test egyformán mozog. Mivel nincs súrlódás, gyorsulni fog (mert `m_2` "lehúzza" `m_1`-et is). A kötél miatt mindkettő azonos gyorsulással gyorsul.

A Newton II miatt az egyes testekre ható EREDŐ erő ennyi lesz, ha feltételezzük, hogy `a` a közös gyorsulás:
`F_1=m_1·a`
`F_2=m_2·a`
Nézzük az egyes testekre ható erőket:

`m_1`:
Erre vízszintesen egyedül a kötélerő hat, vagyis `K=F_1`
(Függőlegesen hat a nehézségi erő lefelé és a tartóerő felfelé, ezek kiejtik egymást, most nem számítanak.)

`m_2`:
Erre hat egyrészt a nehézségi erő: `G=m_2·g` lefelé
Másrészt hat rá a kötélerő `K` felfelé.
A kettő eredője: `F_2 = m_2·g - K`

Tehát ezt a két egyenletet tudjuk felírni:
`F_1`-ből: `\ \ \ K=m_1·a`
`F_2`-ből: `\ \ \ m_2·g - K=m_2·a`

Már csak meg kell oldani:
`m_2·g - m_1·a=m_2·a`
`m_2·g = (m_1+m_2)·a`
stb. fejezd be.
Módosítva: 8 éve
1