Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A főútvonalat jelző tábla

Főoldal » Középiskola » Matematika
407
A főútvonalat jelzőtábla 60 centiméter X 60 centiméter nagyságú élére állított négyzetet formáz. Függőlegesen behúzott átló mentén a külső fekete sáv az átló részéig tart a különböző fehér sáv pedig az átló 1/5 részéig. Számítsd ki a táblán található három tartomány külső fekete sáv közbülső fehér sáv és a középső sárga négyzet területének arányát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, négyzet, négyszög, szögek, szöveges, oldalak, szöveges feladat, geomatria
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Fekete: 60*1/20=3 cm körbe, területe T=60²-(60-2*3)²=3600-2916=684 cm²
Fehér: 60*1/5 - 3 =12-3= 9 cm körbe, területe T=54²-(54-2*9)²=2916-1296=1620 cm²
Sárga: T=(60-2*12)²=36²=1296 cm²
Területünk aránya:
684:1620:1296 (36-tal egyszerűsítve)
19:45:36
1