Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy számtani sorozat hetedik eleme 9, nyolcadik eleme 13. Eleme-e ennek a sorozatnak az 1301? Ha igen, hányadik eleme?

Főoldal » Középiskola » Matematika
406
elkezdtem a feladatot de a befejezése nem sikerül, pedig több módot is próbáltam
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

A differencia: d=a₈-a₇=13-9=4 ; az a(n)=1301=a₁+(n-1)·4 , a₇=9=(a₁+6·4) ezen utóbbiból az első tag → a₁=9-24=(-15) , tehát 1301+15=4·(n-1) → 1316=4·(n-1) → (n-1)=329 , azaz n=330 , tehát a sorozatban a 330. tag lesz az 1301! :)

Remélem így már érthető!
0