Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Köszi ha segítesz

Főoldal » Középiskola » Matematika
371
1. adott az y=-3x+6 egyenes. írd fel a p(-2,6) ponton átmenő és az y egyenesre merőleges egyenes egyenletét
2. adott az y=-3x+6 egyenes. írd fel a p(-2,6) ponton átmenő és az y egyenessel párhuzamos egyenes egyenletét
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

1. feladat: Az új egyenes (merőleges) meredeksége m=1/3, mert a két meredekség szorzatának (-1)-nek kell kijönnie.
Mivel átmegy ez a P ponton, beírjuk a megfelelő koordinátákat "x" és "y" helyére → (y=m·x+b képletbe és a tengelymetszetet kiszámoljuk, "b"-t) 6=(1/3)·(-2)+b , ebből pedig b=(6+2/3)=20/3 , ezért az egyenlet : y=(1/3)·x+20/3 lesz!

2. feladat: Hasonló az 1. megoldásához, de itt marad az m=-3 meredekség az új egyenesre a párhuzamosság miatt.
Itt tehát: y=(-3)·x+b képletbe helyettesítve → 6=(-3)·(-2)+b , azaz b=(6-6)=0 a tengelymetszet, tehát az egyenlet : y=(-3)·x lesz! (A nulla tengelymetszetet nem kell hozzáadni itt!) :)
-1