Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Léci segítsetek az egész oldal kéne

Főoldal » Általános iskola » Fizika
353
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
a) Milyen mozgást végez a jármű?

A jármű egyenletesen gyorsuló mozgást végez, mert a sebessége állandó ütemben növekszik (minden 5 másodperc alatt 8 m/s-mal nő).

b) Jellemezd az ilyen mozgással haladó test sebesség-idő grafikonját!

Az ilyen mozgás sebesség-idő grafikonja egy egyenes vonal, amely az origóból indul és felfelé emelkedik. Ez azt mutatja, hogy a sebesség egyenletesen növekszik az idővel.

c) Miért az origóból indul ki a grafikon?

Mert a test kezdetben nyugalomban van (t = 0-nál v = 0 m/s), így a mozgása innen indul.

d) Mekkora a gyorsulása ennek a járműnek?

A gyorsulást az alábbi képlettel számolhatjuk:

a = Δv/Δt

A táblázat szerint minden 5 másodperc alatt a sebesség 8 m/s-mal nő:

a =( 8 m/s)/5s

Tehát a jármű gyorsulása 1.6 m/s².

4) Lehet-e a test gyorsulása negatív? Válaszod röviden indokold!

Igen, a gyorsulás lehet negatív, ha a test lassul (például ha fékez). Ekkor a sebessége csökken az idő múlásával.

5) A grafikon egyenletesen gyorsuló mozgásra vonatkoznak. Nevezd meg a tengelyeket, és jelöld be a mértékegységeket!

Az első grafikon (bal oldali) egy út-idő (s-t) grafikon, amelynél:

X tengely: idő (t) – másodpercben (s)

Y tengely: út (s) – méterben (m)

A második grafikon (jobb oldali) egy sebesség-idő (v-t) grafikon, amelynél:

X tengely: idő (t) – másodpercben (s)

Y tengely: sebesség (v) – méter per másodpercben (m/s)

0