Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sztöchiometriai stámítáok

Főoldal » Középiskola » Kémia
361
Szeretném a mellékelt feladatok megoldását is. Nagyon szépen megköszönném.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Persze, ezeket is levezetem! :)
6. feladat: Az ólom-nitrát oldatban (75/100)×30= 22,5 g ólom-nitrát só van, ezért ha 1 mol ólom-nitrátból (331,22 g) éppen 1 mol ólom-jodid-csapadék (461 g) képződik, akkor 22,5 g ólomsóból (22,5/331,22)×461=31,316 g jodid-csapadék fog pontosan képződni!

7. feladat: Az ezüst-nitrát oldatban van (48/100)×25=12 g ezüst-nitrát só, ezért ha 1 mol AgNO₃-ból (169,88 g) képződik 1 mol ezüst-jodid-csapadék (234,77 g), akkor 12 g ezüstsóból fog keletkezni (12/169,88)×234,77=16,584 g jodid-csapadék pontosan!

8. feladat: A szőlőcukor-oldatban van (1200/100)×20=240 g glükóz (cukor) van épp, és tudjuk, hogy 1 mol glükózból (180,18 g) 2 mol etanol (borszesz) (92,16 g) fog erjedéssel képződni, akkor 240 g cukorból (240/180,18)×92,16=122,757 g tömegű etanol (alkohol) fog pontosan keletkezni! :) (Itt az oldat tömege az eltávozó szén-dioxid tömegével kisebb lesz az erjesztés után!)
1