Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sztöchiometriai számítások

Főoldal » Középiskola » Kémia
372
Segítségeteket szeretném kérni a mellékelt feladatok megoldásában. Köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia Máté!

1. feladat: 2 mol magnézium (48,6 g) égésekor 2 mol oxid (80,6 g) keletkezik, akkor 65 mg fémporból (65/48,6)×80,6=107,79 mg magnézium-oxid fog képződni!

2. feladat: 2 mol alumíniumból (53,8 g) keletkezik 2 mol bromidsó (533,2 g), ezért 13,0 g fémporból (13/53,8)×533,2=128,84 g fém-bromid fog keletkezni!

3. feladat: 2 mol nátriumból (23 g) keletkezik 1 mol hidrogéngáz (2,02 g), ezért 3,45 g nátrium a vízből (3,45/23)×2,02=0,303 g gázt fog fejleszteni!

4. feladat: Itt szintén ha 1 mol magnéziumból (24,3 g) 1 mol hidrogén (2,02 g) fejlődik, akkor 28,2 g Mg-ból sósavval éppen (28,2/24,3)×2,02=2,344 g hidrogéngáz fog képződni!

5. feladat: 1 mol mészkőhöz kell (100,11 g) 2 mol-nyi HCl-gáz (72,92 g) az oldáshoz, akkor 50,0 g mészkőt felold (50/100,11)×72,92=36,42 g HCl-gáz, ami benne van (36,42/20)×100= 182,1 g 20,0 tömeg%-os vízkőoldóban (sósavban)! :)
1

Az egyenleteket JÓL rendezted (mindegyiket) a sztöchiometriai együtthatókat is beírva! :)
1