Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek a fizika háziban!

Főoldal » Általános iskola » Fizika
646
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
feladat, fizika, házi
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

2
Ez nagyon sok feladat, ezek közül mi az ami tényleg nem megy?
0

2. képnél

Q= m*λolv

Q=hőmennyiség
m=felmelegítéshez szükséges anyag mennyisége (tömege)
λolv=anyagminőségtől függő együttható (olvadáshő)

2 a.) Magyarázd meg a következő adat....
λolv(acél)=205 kJ/kg
Azt mutatja meg, hogy a forrásponton lévő folyadék/anyag egységnyi tömegének elforralásához mekkora hőközlés szükséges. Tehát lehet úgy is értelmezni, hogy mekkora energia kell hozzá.

2 b.)
m=1 kg (tömeg)
Q=285 kJ (hőmennyiség)
Q=Lpár*m-->ebből Lpár=Q/m=285 kJ/1 kg= 285 kJ/kg tehát ennyi a higany párolgáshője.

3. kép
Logikai értékek:
I
H
I
H

III/ 2. feladat

Meg van adva a vas fajhője... illetve az olvadáshője..
Hőmennyiség:
ΔT=1536 °C- 36 °C= 1500 °C ---->ez a hőmérsékletváltozás, ezt helyettesíted az alábbi képletbe:

Q= c*m*ΔT= 453 J/Kg K *10 kg* 1500 °C=.....számold ki [J-ban kapod meg a mértékegységet, amit célszerű átváltani kJ-ba]

Olvadás:

Q= m*λolv---->ezt meg kirészleteztem a 2, képen, csak behelyettesíted a megadott adatokat és kiszámolod



Módosítva: 8 éve
0