Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell ezt a feladatot megoldani

Főoldal » Általános iskola » Fizika
389
Itt a kép
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

2



















A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
0


A fiatalember tömege: 75 kg
A gravitációs gyorsulás most legyen g = 10 m/s²

a) Mekkor a fiatalember által a járdára ható erő?
Az erőt a Newton II. törvénye alapján számítjuk:

F = m * g

F = 75 * 10 N

F 750 N

Tehát a fiatalember kb. 750 N erővel hat a járdára.


---

b) Mekkora erőt fejt ki a járda a fiatalemberre?
Newton harmadik törvénye (hatás-ellenhatás törvénye) szerint:

F_járda = F_fiatalember

F_járda = 750 N

Tehát a járda ugyanekkora, azaz kb. 750 N erőt fejt ki a fiatalemberre, de ellentétes irányban.


---

c) Hogyan nevezik azt az erőt, amellyel a fiatalember hat a járdára?
Ezt az erőt nehézségi erőnek vagy súlyerőnek nevezzük.


---

d) Mi ennek az erőnek az ellenerője, és mekkora az értéke?
Az ellenerő a járda által a fiatalemberre kifejtett tartóerő, amely ugyanakkora, azaz 750 N, de ellenkező irányú.
Módosítva: 1 éve
0