Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
527
Egy fagyizóban 14-féle fagyit árulnak: 5-féle laktózmentes, 3-féle cukormentes és 6-féle normál fagylaltot. (Ezek között nincs átfedés, pl. nincs olyan fagyi, ami laktózmentes is és cukormentes is.)

L-laktózmentesek: L1,L2,L3,L4,L5
C-cukormentesek: C1,C2,C3
N-normál:N1,N2,N3,N4,N5,N6


(a) Hányféleképpen vásárolhatunk 4 gombóc nem feltétlenül különböző fagyit? (Minden fagyiból van annyi, amennyi csak kell, és a sorrend nem számít, csak az, hogy melyik ízből hány gombócot vettünk.)

Itt úgy gondolkodtam, hogy gombóconként bármely 14 féléből választhatok, és nem fogy el, ezért 14ˇ14 féle lehetőségem
van. A megoldástól eltért, 2380-nak kellene kijönnie.


(b) Hányféleképpen vásárolhatunk 4 gombóc különböző fagyit? (Minden fagyiból van annyi, amennyi csak kell, és a sorrend nem számít, csak az, hogy melyik ízből hány gombócot vettünk.)

Arra gondoltam, hogy a 14 féle fagyiból hányszor tudok 4-et kivenni, azaz 14 alatt a 4. Ez a megoldásnak megfelelt
Vagyis az első gombócom 14 féléből lehet, a többi csak 14-n, ahol n a gombóc sorszáma. A fagyin belüli gombócok
sorrendje mindegy, mert például L1-L2-N1-N2 ugyanaz, mint N2-N1-L2-L1, ugyanazok az ízek vannak benne. Ezért leosztok
4!-sal. Tehát (14*13*12*11)/(4*3*2*1).


(c) Hányféleképpen vásárolhatunk 4 gombóc különböző fagyit úgy, hogy legfeljebb két laktózmentes fagylalt legyen közöttük? (Minden fagyiból van annyi, amennyi csak kell, és a sorrend nem számít, csak az, hogy melyik ízből hány gombócot vettünk.)

Itt 3 esetet vizsgáltam: Ha 0, 1, vagy 2 az L gombócok száma
Ha 0, akkor 14-5 alatt a 4-et választhatok
Ha 1, akkor 14-4 alatt a 4-et
Ha 2, akkor 14-3 alatt a 4-et, majd a külön eseteket összeadtam.
De valszeg ez így nem jó
Válasz: 906, a megoldókulcs szerint


(d) Hányféleképpen vásárolhatunk 4 gombóc különböző fagyit úgy, hogy legyen köztük cukormentes is és normál is ? (Minden fagyiból van annyi, amennyi csak kell, és a sorrend nem számít, csak az, hogy melyik ízből hány gombócot vettünk.)
Itt a válasz 606 lesz.

Próbálkoztam, de sehogysem jöttek ki az elvárt eredmények és levezetés nincs hozzá. Ha valaki el tudná nekem magyarázni, azt nagyon megköszönném.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, kombinatorika, diszkrét
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
a.)
A feladat szövege alapján az vehető ki, hogy ez egy ismétléses kombináció ahol 14-féle fagylalt közül választunk 4 gombócot.

`C_n^(k,i)=((n+k-1),(k))=((14+4-1),(4))=((17),(4))=(17*16*15*14)/(4*3*2*1)=color(red)(2380)`



b.)
Itt 4 különböző fajtájú fagyit kell választani a 14-ből, tehát ez egy sima ismétlés nélküli kombináció.

`C_n^k=((14),(4))=(n!)/(k!*(n-k)!)=(14!)/(4!*(14-4)!)=(14*13*12*11)/(4*3*2*1)=color(red)(1001)`



c.)
Tehát 4 különböző fagyit kell kiválasztanunk úgy, hogy legfeljebb 2 laktózmentes lehet közüttük és a sorrend nem számít.

- Ha nincs közöttük laktózmentes: `C_n^k=((9),(4))=(9!)/(4!*(9-4)!)=(9*8*7*6)/(4*3*2*1)=126`

- Ha egy darab laktózmentes van: `C_n^k=((5),(1))*((9),(3))=(5*9!)/(3!*(9-3)!)=420`

- Ha kettő darab laktózmentes van: `C_n^k=((5),(2))*((9),(2))=(5!)/(2!*(5-2)!)*(9!)/(2!*(9-2)!)=360`

A legfeljebb 2 laktózmentes eset kombinációinak számát a három eset összege fogja megadni: `126+420+360=color(red)(906)`



d.)
Itt már azért több esetet is meg kell vizsgálnunk.

- 1 cukormentes, 1 normál, 2 laktózmentes: `C_n^k=((3),(1))*((6),(1))*((5),(2))=(3*6*5!)/(2!*(5-2)!)=180`

- 1 cukormentes, 2 normál, 1 laktózmentes: `C_n^k=((3),(1))*((6),(2))*((5),(1))=(3*5*6!)/(2!*(6-2)!)=225`

- 1 cukormentes, 3 normál: `C_n^k=((3),(1))*((6),(3))=(3*6!)/(3!*(6-3)!)=60`

- 2 cukormentes, 1 normál, 1 laktózmentes: `C_n^k=((3),(2))*((6),(1))*((5),(1))=(5*6*3!)/(2!*(3-2)!)=90`

- 2 cukormentes, 2 normál: `C_n^k=((3),(2))*((6),(2))=(3!)/(2!*(3-2)!)*(6!)/(2!*(6-2)!)=45`

- 3 cukormentes, 1 normá: `C_n^k=((3),(3))*((6),(1))=1*6=6`

Ahhoz, hogy megkapjük összesen hányféle képpen válaszhatunk ki 4 ggombócot úgy, hogy legyen közöttük cukormentes és normál is szintén csak össze kell adnunk az esetek eredményeit tehát: `180+225+60+90+45+6=color(red)(606)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
1