Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
340
Ezzel a két feladattal még mindig nem boldogulok
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

9-es feladat megoldása:
a; pont: a/b=8/15 , de (4a+4b)=644 , utóbbiból a+b=161 , tehát b=(161-a) cm lesz.
Ezt beírva az első arányosságba: a/(161-a)=8/15 → 15·a=8·(161-a) , ebből 15a=1288-8a , rendezve 23·a=1288 , így a=56 cm az egyik négyzet oldala és b=(161-56)=105 cm a másik négyzet oldala!

b; pont: T(négyzet)=56²+105²=14.161 cm² , de c²=14.161 , ebből négyzetgyök-vonással c=119 cm-esek az új négyzet oldalai!

10-es feladat megoldása:
A kiskert oldalai "a" méter és (a+6) méter.
Ha (a+4) méter lenne a hosszabb oldal, akkor: a·(a+4)=a·(a+6)-18 az egyenlet, ebből (a²+4a)=(a²+6a-18) → 2·a=18 adódik, tehát a=9 méter volt eredetileg a kiskert egyik oldala, a másik oldala pedig b=(9+6)=15 méter volt!

Így a kiskert eredeti területe: T(eredeti, kiskert)=a·(a+6)=9·15=135 m² volt! :)
Módosítva: 1 éve
0