Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi lesz az érintő egyenes egyenlete, ha az abszcissza radiánban van megadva?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
752
Formálisan differenciálja a g(x)=ln(x^2+x)-x*sin(2x+5)-5x^2/x+7 függvényt,majd adja meg a g(x) függvény grafikonját az x0=3(rad) abszcisszájú pontjában érintő egyenes képletét!

Deriválás az megy természetesen.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, deriválás, érintőegyenlet
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

3
A radián csak annyit jelent hogy a sin(2*3+5)=sin(11) értékét úgy számoljuk, hogy a szinuszon belül radiánérték van, nem pedig fok, tehát a számológépet RAD-ba állítjuk, és úgy ütjük be, értelemszerűen a deriváltban található cos()-szal is ez a helyzet. Minden más ugyanúgy megy, ahogyan azt az ilyen feladatoknál megszokhattuk.
1

Igen, pontosan.
0

A π-t π-nek kell venni, és a számológépet RAD-ra állítva ezt ütöd be: cos(π/3), aminek egyébként illik tudni az értékét; 1/2.
Ajánlom, hogy nézz utána, hogy mi az összefüggés a szög és a radián között, mert ez alapvető dolog (már ha magasabb szintű matematikával akarsz foglalkozni).
0