Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűség számítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
464
Sziasztok! Órán csináltunk feladatokat viszont nem értem miért pont így kell kiszámolni, leírnám ide a megoldásokat is és valaki el tudná magyarázni? Sajnos a tanárunk nem az elmagyarázásáról híres. Esetleg ha van olyan oldal ami segít a tanulásba azt is elfogadnák tippeket!
1. Ötöslottó 90 számból 5-t kell eltalálni ez ugye 90nCr5 utána nem értek már semmit: 1/(90nCr5)
2. Mennyi a valószínűsége, hogy egytalálotosunk lesz? (85nCr4)*(5nCr1)/90nCr5
3. 2 talalálatosunk lesz: (85nCr4)*(5nCr2)/90nCr5
4. mennyi a valószínűsége, hogy nem nyerünk?
P(nem nyerünk)= P(nincs találat)(az 0,23 de nem tudom hogyan)+ P(1 találat) (az 0,02 van a füzetben de már belekavarodtam mert a számológép mást ír) így a P(nem nyerünk)=0,25

Remélem valaki el tudja jól magyarázni, valami jó tippet adni, esetleg jó oldalt ahol elmagyarázzák a valószínűség számítást, mivel holnap írnánk belőle!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

6
Nekiálltam.
0

Most nézzük meg hányféle szelvényt kell kitölteni, hogy legyen egy helyes szelvényünk:
5 különböző számot kell húzni, ezért először 90 számból húzhatunk, majd 89-ből... 86-ból: 90*89*88*87*86=5273912160 féle, de az 5 számot 5*4*3*2*1=120 féleképpen rendezhetjük sorba, így 5273912160:120=43949268 szelvény.
0

2) az 5 szám közül 1-et 5 féleképpen húzhatunk ki(eltalálták szám), amiket nem találunk el, azokat 90-5=85, 84, 83, 82 féleképpen húzhatjuk ki, ez
(5*85*84*83*82):(4*3*2*1)=242974200:120=10123925 szelvény, így a valószínűség úgy számoljuk ki, hogy ezt elosszuk az összes szelvény számmal:
P=10123925:43949268=0,230354 a valószínűség, hogy egy találatosunk lesz.
0

3)2 találatos:
(5 alatt a 2)*(85 alatt a 3)=[(5*4):(2*1)]*[(85*84*83):(3*2*1)]=10*98770=987700 szelvény, így a
valószínűség P=987700:43949268=0,02247364.
0

4) akkor nem nyerünk, ha nincs 5-ösünk, tehát
P=(43949268-1):43949268=0,9999999772465 a valószínűsége hogy nem nyerünk.
0

Ell. :
32 801 517+
10 123 925+
987 700+
35 700+
425+
1=
43 949 268
0