Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometria feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
431
Egy egyenlő szárú háromszög területe 80 dm2, szárszöge pedig 42º.
Mekkorák az oldalai?
Mekkora a köré írt kör sugara?

Válaszokat előre is köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
trigonometria, hf, matekházi
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Legyen az alap: a, a hozzá tartozó magasság: m, így
T=(a*m) /2=80dm²
szárszög:42° > 42°:2=21°, tehát tan21=(a/2)/m=0,383864
m²=T:tan21=80dm² : 0,383864=208,407125 /gyök.
m=14,4363 dm
a=(2*T):m=(2*80):14,4363=11,0832 dm
b=gyök((a/2)²+m²)=gyök((5,5416)²+14,4363²)=gyök(239,1159)=15,4634 dm a másik oldal
1

r=8,2818 dm
1