Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
335
Valaki esetleg tudna segíteni? Köszönöm Oldott anyag:250g 20% töménység. Mennyi oldatot adjon hozzá ,hogy 30%-os töménység után csökkentve 28%-os legyen.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, oldat, oldottanyag, töménység
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Ezt így csak paraméteresen lehet megoldani!

Legyen a 250 g oldatból "x" g kivett oldat, amiben lesz (0,2·x) gramm oldott anyag.
A 30%-os töménységű oldatból legyen "y" g a kivett oldat, ebben van (0,3·y) gramm oldott anyag.

Felírható a következő egyenlet: (x+y)/100=(0,2x+0,3y)/28 , rendezve → 28x+28y=20x+30y , tehát 8x=2y , azaz y=(4·x) gramm 20 tömeg%-os oldatot kell hozzáadni a 30 tömeg%-os oldathoz! :)
0