Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek kör szelő

Főoldal » Középiskola » Matematika
414
Sziasztok! Valaki le tudná vezetni részletesen? Köszönöm!
Egy körhöz egy P külső pontból húzott szelő a kört olyan pontokban metszi, hogy a P-hez közelebbi metszéspont 10 cm-rel kisebb, a távolabbi pedig 10 cm-rel nagyobb mint a P-t a kör középpontjával összekötő szakasz. Mekkora a kör sugara?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek, geometria, kör, szelő
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szelő tétel szerint felírható az alábbi egyenlőség: `"PA"*"PB"="PO"^2-"r"^2`

Valamint a szöveg szerint felírható, hogy `"PA"="d"-10` valamint `"PB"="d"+10`

Behelyettesítve a felírt szelő tételbe az ismeretleneket.

`("d"-10)*("d"+10)="d"^2-"r"^2`

`"d"^2-100="d"^2-"r"^2`

`"r"^2=100`

`color(red)("r"=10 \ "cm")`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 1 éve
0