Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítene valaki légyszíves?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
381
Sajnos itthon nem tud nekem segíteni senki. esetleg itt lenne valaki aki tudna segíteni a feladataimban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Sos, sos, sos
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia Toncsi!

1. feladat: Pitagorasz-tétellel: 72²+210²=x² , ebből x²=49284 , négyzetgyök-vonással → x=222 cm az átló hossza!

2. feladat: A felület a téglalap területe: T=a·b=9·5,4=48,6 m² ; a szegőléc hossza a kerület: K=2·(a+b)=2·14,4=28,8 m lesz!

3. feladat: Két Pitagorasz-tétellel: x²=y²+20² , illetve (y+6)²+20²=29² ; utóbbiból (y+6)²=441 , gyököt vonva és rendezve → y=15 cm, visszaírva ezt az elsőbe → x²=15²+20² , tehát x²=625 , gyököt vonva x=25 cm fog adódni!

4. feladat: a; pont 8x-6=18-4x , rendezve 12x=12 , tehát x=1 a megoldás ;
b; pont: 2x-6-12+6x+7=7-x , rendezve 8x-18=-x , azaz 9x=18 , tehát x=2 a megoldás ;
c; pont: 10-zel beszorozva mindkét oldalt: (2x-2)+(5x+20)=20x-60 , rendezve 7x+18=20x-60 , azaz 13x=78 , tehát x=6 a megoldás!
Az ellenőrzéseket Rád bízom! :)

5. feladat: Karcsi most "x" , édesapja "y" éves. 8 év múlva felírható, hogy → y/3=(x+8) , de azt is tudjuk, hogy x+y=44 ; ezért (44-x) = (3x+24) az egyenletünk, ebből 4·x=20 , tehát ebből x=5 év adódik.
Innen pedig : y=(44-x)=(44-5)=39 év adódik, tehát Karcsi most 5 éves, édesapja pedig 39 éves !

6. feladat: (2x+100)=(5x-48) a felírható egyenlet, ezt rendezve → 3·x=148 , tehát x=(148/3) volt a kiindulási, gondolt szám! :)

Ellenőrzést - ha tudsz - mindenhol csináld meg! :)
Remélem tudtam segíteni és érthetőek a levezetések!

Üdv.: Á. Csabi Debrecenből (49 éves, kémiás-matekos segítő)
1