Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másod fokú egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
505
F2 és F3 feladat megoldása kéne
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az `F_3` megoldásod teljesen jó, kész vagy vele. Ugyanis nem lehet meghatározni az `a` értékét, tetszőleges számmal jó.
(`x_1+x_2`-vel való kísérleted logikus, nem jött ki belőle semmi, de ez így a jó.)

`F_2`:
`x_(12) = (-b +- sqrt(D))/(2a)`
Legyen mondjuk a '+' az első gyök, vagyis
`-2 = (-b + 7)/(2a)`
`a=(b-7)/4`
Ahhoz, hogy másodfokú legyen, `a ne 0, b ne 7`.

A gyöktényezős alakhoz kell `a` értéke, valamint a másik gyök, ami ez:
`x_2=(-b-7)/(2a) = -(b+7)/((b-7)/2)`

És a megoldás majd ez lesz a végén: `a·(x+2)(x-x_2)=0`
Vagyis `(b-7)/4·(x+2)(x+2·(b+7)/(b-7))=0`

A diszkriminánst még nem néztük:
`D=b^2-4ac=49`
`b^2+(7-b)·c=49`
`(7-b)·c=7^2-b^2 = (7-b)(7+b)`
Tudjuk, hogy `b ne 7`, oszthatunk vele:
`c=7+b`
Itt a vége fuss el véle, nem jött ki a `D`-ből semmi komoly dolog.
Nincs több megkötésünk, tehát `b` lehet bármi (ami nem 7).

Ezek szerint nem is lesz egyetlen megoldás, mind jó, ami fentebb van a "Vagyis" után.

---
Ugyanezt végig kellene vezetni még úgy is, ha `x_1` nem a '+', hanem a '-' ágból jön ki, de azt már rád bízom.
0