Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 10. számolás

Főoldal » Középiskola » Kémia
374
800 gramm tömegű, 30,0 tömegszázalékos nátrium-klorid-oldatot (NaCl-oldatot) elektroli-
zálunk 122 percen át, 32,2 A áramerősséggel, grafitelektródok segítségével. Határozza meg

a visszamaradó oldat tömegszázalékos összetételét a benne oldott anyagokra nézve, ha a
termékek vízoldhatóságával nem számolunk!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

100 g oldatban volt 30 g NaCl, akkor 800 g oldatban volt 240 g NaCl.
Elektrolizálva az oldatot, az anódon klórgáz (bomlik a só) és a katódon hidrogéngáz (bomlik a víz) fog fejlődni!

A felhasznált töltésmennyiség: Q=I·t=32,2·(122·60)=235.704 C lesz ; ami (235.704/96.500)=2,4425 mol elektron-átvitelt jelent!

Anódon (-), ox.: 2 Cl- → Cl₂ + 2 e- , tehát ebből bomlott 2,4425 mol NaCl, mert ugyanennyi elektron haladt át az oldaton és 2 mol elektron átvitelére 2 mol NaCl bomlott. A tömege 142,886 gramm.
Katódon (+), red.: 2 H₂O + 2 e- → 2 OH- + H₂ , tehát ebből bomlott 2,4425 mol víz, ami 43,965 gramm.

Képződött közben 2,4425 mol hidroxidion is, vagyis 2,4425 mol NaOH, ami meg 97,7 gramm-nyi lesz!

Tehát elektrolízis után: m(oldat)=(800-43,965-142,886)= 613,149 g lesz az oldatunk ; benne lesz (240-142,886)=97,114 gramm NaCl, az oldat tömeg%-a a sóra nézve tehát → (100/613,149)×97,114=15,84 % -os lett!

A NaOH-ra (lúgra) nézve pedig elektrolízis után az oldat: (100/613,149)×97,7=15,93 tömeg%-os lett! :)

Tehát ilyen erős áram alkamazása esetén az elektrolízis után 15,84 tömeg%-os NaCl-oldat és 15,93 tömeg%-os NaOH-oldat elegyét kaptuk meg!

Üdv.: Á. Csabi Debrecenből (49 éves, kémiás-matekos)
Módosítva: 1 éve
0