Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
361
Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 8. Ha a számjegyeit felcseréljük, akkor az eredeti szám 3-szorosánál 16-tal kisebb számot kapunk. Mennyi az eredeti szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia Brigitta!

Az eredeti szám: (10·x+y) lenne.
x+y=8 lesz emiatt az első egyenlet ; a felcserélt szám (10·y+x) lenne, de erre felírható: 10y+x=3·(10x+y)-16 → 10y+x=30x+3y-16 , azaz 7y=(29x-16) , de tudjuk, hogy y=(8-x)=(29x-16)/7 → 56-7x=29x-16 → 72=36·x , így x=2 jön ki!
Ebből pedig : y=(8-x)=8-2=6 adódik!

Az eredeti szám tehát a (10·2+6)=26 volt ! :)

Ellenőrzés: 62=(3·26-16)=78-16=62 jön ki, tehát jól számoltunk, igaz az azonosság!

Üdv.: Á. Csaba Debrecenből (49 éves, kémiás-matekos)
1