Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
368
Mekkora annak a 19,00 °C-os, 104,3 kPa nyomású, nitrogén-ammónia gázkeveréknek azonos állapotú metánra vonatkozó relatív sűrűsége, amelynek 5 300 cm³-ét kb. 180 cm³ vízen lassan átbuborékoltatva, majd az oldat térfogatát desztillált vízzel 200,0 cm³-re kiegészítve 11,58-as pH-jú oldatot kapunk? Az ammónia bázisállandója: Kb = 1,778 ×10^-5 mol/dm³
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

n(elegy)=(p·V)/(R·T)=(104.300·0,0053)/(8,314·292,15)=0,2276 mol , ebben legyen "x" mol ammónia!

1000 cm³ oldatban van → 0,0038019 mol hidroxidion
200 cm³ oldatban van → 0,00076038 mol hidroxidion ;

1,778·10-⁵=0,0038019²/(c-0,0038019) egyenletből → c(kiindulási ammónia)=0,8168 mol/dm³ → azaz 200 cm³-ben ötödannyi ammónia lesz, ami 0,1634 mol-nyi! Ebből pedig az következik, hogy: x=0,1634 mol !

Tehát a gázkeverék átlagos móltömege: M(elegy, átl.)=0,7179·17,04+0,2821·28,02=20,137 g/mol lesz! (Az ammónia móltörtje itt 0,7179, a nitrogéné pedig 0,2821 !)

A relatív sűrűsége az elegynek metánra pedig: d=M(elegy, átl.)/M(CH₄)=20,137/16,05=1,2547 értékű lesz pontosan ! :)

Üdv.: Á. Csabi Debrecenből (49 éves, kémiás-matekos)

Módosítva: 1 éve
0