Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika

Főoldal » Középiskola » Matematika
902
Egy nagyvárosban a tapasztalatok szerint az utasok 6%-a jegy nélkül utazik a metrón. Mekkora a valószinűsége annak, hogy egy 40 utast szállitó kocsiban pontosan 3 potyautast találnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A valószínűség: Kedvező esetek száma/Összes esetek száma
40 utas van, aminek a 6%-a 40*0,06= 2,4

Tehát: 2,4/3---> 0,8
Ezt százalékba úgy kapod meg, hogy beszorzod 100-al:
Tehát: 0,8*100= 80 % a valószínűsége
-2

Nem tudom, tanultátok-e névvel is, ez a binomiális eloszlás. Gimiben talán a nevét nem tanultátok, nem baj...

Úgy kell elképzelni, hogy a nagyvárosban van pár millió ember, és annak a valószínűsége, hogy valaki, aki felszáll a metróra potyázni fog, az 0,06. Bármelyik felszállóra igaz ez a valószínűség.

Na most tegyük fel, hogy egymás után felszáll 40 ember, mindegyik esetben 0,06 a valószínűsége annak, hogy nem lyukaszt jegyet. A kérdés, hogy mi annak a valószínűsége, hogy pontosan 3 ember nem lyukaszt jegyet.

A 40 ember közül `((40),(3))` módon választhatjuk ki, hogy ki legyen az a 3, akikről úgy gondoljuk, hogy potyáznak. Annak a valószínűsége, hogy tényleg potyázik mindhárom, az `"0,06"^3`, és annak a valószínűsége, hogy a többi 36 ember nem potyázik, az `(1-"0,06")^(36)`. Együttesen ez a valószínűség jön ki:
`P(X=3) = ((40),(3))·"0,06"^3·(1-"0,06")^(36)`

Nem biztos, hogy ki is kell számolni hogy ez mennyi... tipikusan nem kell szerintem.

De ha ki kell, a gép segít: http://www.wolframalpha.com/input/?i=C(40,3)%C2%B70.06%5E3%C2%B70.94%5E36
Ami olyan 23%
1